Gata cu „Nu pot”

ski-wallpaper-winter-sport

De curand am invatat sa schiez, un sport care imi parea extrem de complicat. Din pacate, nici nu m-am urcat bine pe schiuri pentru prima data, ca am inceput sa conjug verbul a putea, precedat bineinteles de conjunctia „Nu”. Si uite asa din „Nu pot” n-am scos-o cateva ore bune, pana cand am constientizat acest lucru.

Normal ca atunci cand am dat sonorul mintii mai incet, mi-am dat drumul pe partie si culmea…am putut. Aceasta banala intamplare m-a facut sa inteleg ca m-am impiedicat foarte des in viata de un simplu verb conjugat extrem de mult in forma negativa, la prezent si la timpul trecut cand voiam sa ma scuz bineinteles.

Oare de cate mii de ori in aceasta viata ne convine sa ne impiedicam de acest „Nu pot”, insotit neaparat de justificari mai mult sau mai putin credibile ? Da, orice scuza ai gasi este credibila atata timp cat tu o crezi, e logic. Si atunci mi-am pus intrebarea : „Oare eu chiar cred cu adevarat ce spun sau doar ma folosesc de Nu pot pentru a evita un disconfort ?” Spun asta pentru ca orice e nou creeaza un mare disconfort pentru acea parte din tine care e obisnuita sa se comporte intr-un alt fel.

Mintea mea a gasit foarte multe scuze pana acum si am acordat prea multa atentie unor simple ganduri ce au devenit cuvinte-obstacole imbracate in diverse forme gramaticale. Nu am inceput sa-mi repet ca pot, cum era de asteptat, ci am incetat doar sa cred ca nu pot. Si din acel moment totul a inceput sa curga, la fel de natural ca apa de pe munte, iar miscarile au venit de la sine.

Apoi am ridicat ochii spre cer si am vazut pasari zburand…Zburau de parca cineva ar fi scris pe cer cu zborul lor un mesaj criptat. Nu cred ca ele si-au pus vreodata intrebarea daca zborul lor e corect sau nu, daca pot sau nu pot sa zboare intr-un anume fel, daca e mai bine sa zbori sau sa stai de-o parte pentru a evita orice accidentare.

Dupa ce am admirat acel zbor cu ochii unui copil care vedea prima oara niste aripi pe cer, mi-am dat drumul, lasand in urma mea niste S-uri scrise parca de o mana invizibila, in ale carei degete corpul meu parea un mic stilou pe o foaie alba de zapada.

3 comentarii

Din categoria Lectii

3 răspunsuri la „Gata cu „Nu pot”

 1. ONE Earth

  Asta este atitudinea pe care vrem să o vedem cât mai des la fiecare persoană !
  Trebuie să scoatem cuvântul „nu” din propoziţii precum „se poate.”
  Gândeşte pozitiv şi vei avea şanse FOARTE mari să-ţi îndeplineşti ceea ce vrei.

  Îndoiala trebuie să dispară pentru că nu face decât să ne stagneze, să ne condamne la repetiţie. Vrei ceva Nou în viaţă ? Atunci îndrăzneşte !

 2. diana

  Verbul „a putea” are o forta inimaginabila in „destin” 😉

 3. Îţşiu sugerez să înveţi să scrii în Limbajul Zero Negaţii – ZENLA. Asta o să te ajute la multe. De exemplu, să îţi deblochezi comunicarea între cele două emisfere, prin corpum callosum, care e blocată de zeci de secole, la toată specia umană. Cele două emisfere ale noastre sunt atât de polarizate, încât percepem lumea DUAL. Cum ar putea fi altfel, de vreme ce construim afirmaţii folosind negaţii, gândim cu negaţii, scriem cu negaţii, vorbim cu negaţii? Subconştientul nostru e bombardat cu nişte proiectile din vid absolut – negaţiile. Deşi se ştie că subconştientul funcţionează DOAR cu afirmaţii!! Asta conduce la polarizarea extremă a celor două emisfere, cu rezultatele care pot fi văzute pretutindeni în lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s