Dincolo de masti

fouroaks100600115

De curând am avut parte de niște întâmplări aparent banale, dar cu un element comun pe care vreau să-l împărtășesc:

Intr-una din zile, mă plimbam prin parc inspirând aerul de primăvară   și bucurându-mă de compania copacilor, iar pe o bancă erau doi adolescenți care comentau ținuta fiecărei fete care trecea pe alee, folosind cuvinte urâte la adresa lor. Una dintre fete s-a supărat și le-a răspuns pe un ton similar, iar ei erau foarte încântați de atenția acordată. Cum am fost și eu cândva adolescentă, mi-am adus aminte că aveam colegi care uzau de o astfel de practică exprimând o mare nevoie de a beneficia de atenția celor din jur. Din acest motiv, în acea perioadă manifestam o frică de a nu fi criticată, de a nu da greș cu ceva…

Apoi m-am întâlnit din întâmplare cu un fost coleg de facultate care era atât de identificat cu noul său rol în societate (cu funcția pe care o deținea), încât se simțea că vrea să ascundă acea vulnerabilitate pe care o manifesta pe vremea când era student. Ceva nu se potrivea în atitudinea lui, ca și cum ar fi pus o piesă falsă pentru ca un puzzle să pară complet.

Din aceste întâmplări și nu numai, am dedus că ne luăm mult prea tare în serios, că suntem foarte critici cu noi înșine și implicit cu ceilalți. Ego-ul este cel care se simte foarte ușor ofensat din orice și cel caută mereu defectele pentru a se simți mai bine. Din dorința de a fi acceptați în societate, ne uniformizăm și devenim lipsiți de originalitate.

Mesajul meu este următorul: când ai tendința să te superi, ia o pauză, nu te mai lua așa de tare în serios, căci nimeni în afară de tine n-o face. Dacă n-ai râs niciodată de tine însuți e cazul s-o faci acum, căci așa cum spun maeștrii orientali, dacă poți să râzi de propria ta prostie vei avea o sursă nesfârșită de umor toată viața.

În cele din urmă, viața e o joacă în care oamenii își schimbă deseori rolurile în funcție de nevoi. A te identifica cu rolul pe care-l joci duce inevitabil la suferință, ajungi să confunzi harta cu teritoriul și totul se petrece doar în mintea ta.

În momentul în care încetezi să te identifici cu ego-ul și cu acea părere pe care o ai referitoare la persoana ta (apropo, în limba latină persona=mască), esența din tine iese la lumină și redevii liber. Toate fețele serioase pe care le vedem pe stradă (și sunt chiar multe!) nu sunt decât niște măști de care oamenii se folosesc din obișnuință pentru a obține ceva (acceptare, obținerea unor beneficii materiale, etc.), pentru a se ascunde.

Fii tu însuți, manifestă-te așa cum ești, fără exces de seriozitate, căci suntem oameni, nu măști! Când te accepți pe tine așa cum ești, nu mai cauți aprobarea celorlalți, nu te mai focalizezi pe defectele celor din jurul tău și realizezi că celălalt e oglinda frumosului din tine. Frumusețea unui om vine din interior, din naturalețea lui, nu din masca pe care o afișează. Oamenii sunt frumoși așa cum sunt, dar ochii cu care ne uităm la ei sunt exagerat de critici.

2 comentarii

Din categoria Lectii

2 răspunsuri la „Dincolo de masti

  1. banifarabani

    Ai dreptate! Totul, începe la oglindă. Te ducu în faţa oglinzii şi spui celui/celei de acilo pe nume „X, te iubesc, iartă-mă”. La început, e greu. Pe urmă, totul se schimbă! Inclusiv lumea! A mea, s-a schimbat! A ta, s-a schimbat! It’s so easy!

  2. Brad

    In momentul in care vom reusi sa radem din toti rarunchii de noi insine,suntem salvati.Foarte frumos!Multumesc!
    De asemenea ideea cu multumitul, in oglinda, propriei persoane,mi se pare superba.O voi aplica negresit!Eu cel putin sunt atat de departe de a ma iubi pe mine insumi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s