Cat de prezent esti in viata ta?

img07

„Dacă viața e o cursă, unde se termină și cu cine concurăm?” Cu aceste cuvinte începe filmulețul de mai jos care încearcă să ne dea un semnal de alarmă, acela că ar fi cazul să micșorăm viteza cu care trăim.

Am ajuns să trăim cu mii de kilometri pe oră, pierzând astfel bucuria călătoriei. Ne-am făcut din adrenalină un substitut al fericirii. Trăim la extrem cu suferința, căutăm senzații extreme prin ceea ce consumăm, practicăm sporturi extreme, timpul pare că s-a accelerat vrem ca totul sa se întâmple repede, mai repede, cât mai repede. Si toate astea până când?

Mesajul clipului coincide cu mesajul maeștrilor spirituali: încetinește (slow down), deschide-ți simțurile și trăiește-ți viața fiind prezent total în ea. Cât de prezent esti în viața ta?

Nu voi face o critică a modului în care trăim, mai mult sau mai puțin impus de societate și de alți factori, vreau doar să-ți amintesc că viața se întâmplă aici și acum, nu în alte părți prin care călătorim cu mintea. Până la urmă orice om caută să fie fericit…motiv pentru care caută să experimenteze senzații tari, dar de ce oare? Pentru că doar atunci, prin acele senzații cauzate de acești „înlocuitori” se află în prezent și în sfârșit simte că trăiește!

Dar oare e nevoie să apelăm la așa ceva pentru a simți că trăim? E la fel de absurd precum a căuta fericirea, pentru că a fi fericit face parte din natura umană. E ca și cum te-ai strădui să fii autentic prin altcineva…e imposibil, nu te poți forța să fii original, pur și simplu ești sau nu ești.

Boala nu e decât un mesager al naturii care vine să ne amintească că e cazul să încetinim și să ne schimbăm viteza (modul de a trăi), pentru că altfel ne vom accidenta. Când nu înțelegem nicicum aceste mesaje transmise de regulă în mod repetat, inevitabilul se produce. În realitate, această „încetinire” nu e o încetinire în sensul propriu al cuvântului, ci doar raportată la modul în carea am ajuns să trăim.

Folosește-ți simțurile la capacitatea lor maximă: dacă mănânci ceva gustos, atunci savurează intens acel gust, nu te gândi la altceva, nu vorbi in timp ce mănânci. Dacă auzi o pasăre cântând, trăiește-i cântecul, dacă vezi un copac la marginea drumului, înceacă să-i simți rădăcinile, trunchiul, scoarța, crengile, fii una cu ceea ce apare în viața ta. Dacă ești cu persoana iubită, atunci fii acolo, nu în altă parte. Dacă faci duș, simte picăturile de apă cum cad peste tine ca o binecuvântare. Simte-ți respirația, datorită acestui miracol ești în viață! Fă din însăși viața ta o meditație.

E ca și cum ai trăi un minut dintr-un film în reluare, dar atât de intens încât minutul nu mai e un minut, ci o eternitate, iar timpul dispare. Așa că, fie că te grăbești și pierzi bucuria de a conduce, fie că savurezi viața ca pe un ceremonial sacru, ne întâlnim cu toții la același semafor, dar nu la fel de împliniți!

 

5 comentarii

Din categoria Lectii

5 răspunsuri la „Cat de prezent esti in viata ta?

 1. Adriana Oltean

  multumesc pentru clipele de frumos ce le-am trait vizionand filmuletzul…mi-ai adus frumos in suflet 🙂

 2. Moi

  Traim cu viteza luminii , uitand sa apreciem lucrurile simmple. Ne oprim din hatuiala numai fortati, uneori fiind .. prea tarziu.Felicitari pentru blog.

  • banifarabani

   Mă bucur să te regăsesc aici! Am început să uit ce înseamnă să trăieşti „cu viteza luminii” şi să descopăr ce înseamnă să trăieşti cu viteza melcului. 😉

 3. banifarabani

  Viaţa mea e o singură cursă… Să mă descopăr. La pas… Din ce am descoperit, am publicat cât am putut. Ar mai fi destule. Dacă trebuie să apară, vor apare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s