Inseparables

black-and-white-paris-spring

Am revenit după o scurtă vacanță care mi-a dat o nouă șansă de a afla mai multe despre mine. Am colindat străzile Parisului cu încântare și dezamăgire, înălțându-mă odată cu turnul Eiffel și coborând odată cu Sena sub podurile mizerabile, atât de bine descrise cândva de Victor Hugo. E minunat cum se amestecă frumosul cu urâtul într-un oraș cu o populație mozaic. M-am pierdut în grădinile de la Versailles, în gunoaiele din Montmartre și m-am regăsit în mine însămi.

Ce am avut de învățat din această excursie? Că de fiecare dată când cauți frumosul vei găsi și urâtul, ca o pereche de îndrăgostiți inseparabili. Dacă ai așteptări, sunt foarte mari șansele să primești contrariul lor…De ce? E o lege a universului…cu cât te focalizezi mai mult pe un aspect respingând opusul său, cu atât vei da mai multă putere forței opuse.

Cu alte cuvinte…de ce cauți liniștea vei avea parte de mai multă gălăgie, cu cât ai mai multe așteptări de la cineva cu atât îl vei îndepărta mai mult de tine, cu cât te axezi mai mult doar pe partea frumoasă a lucrurilor, cu atât viața te va pune în situații care îți vor evidenția partea negativă.

Respingerea a tot ceea ce nu ne convine ne duce mai devreme sau mai târziu la blocaje. Faimosul principiu yin și yang se aplică foarte bine în viață atât timp cât nu separi yin-ul de yang, frumosul de urât, binele de rău. E acea coincidentia oppositorum de care vorbea atât de frumos Mircea Eliade în lucrările lui.

Suferința vine întotdeauna din separare, din fragmentare, în timp ce iubirea vine din uniune și din comuniune cu întregul. Mintea noastră e cea care ne separă de întreg, e cea care validează sau invalidează biletul nostru pentru accesarea prezentului.. De cele mai multe ori rămânem blocați în gara propriilor gânduri și frici care nu ne mai lasă să ne urcăm în niciun tren, împiedicându-ne astfel să călătorim, să trăim cu adevărat.

Un comentariu

Din categoria Lectii

Un răspuns la „Inseparables

  1. Pingback: Intre impresii « Perspective

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s