Pleaca, dar nu te intoarce acelasi

Auzim din ce în ce mai des vorbindu-se la noi despre așa-zisa „plecare” în alte țări ca fiind singura soluție pentru români pentru a duce o viață mai bună. Pot spune cu o ușoară părere de rău că pentru mulți s-ar putea să fie într-adevăr singura soluție, dar nu pentru a duce o viață mai bună, ci pentru a deveni oameni mai buni. Și asta pentru că rămânând aici nu vor sau nu pot să vadă mai mult.

Mulți vorbesc despre o viață mai bună, dar aproape nimeni nu vorbește despre cum să fim mai buni. Dacă îi întrebi pe oameni ce înțeleg prin „o viață mai bună” îți vor spune de familie, casă, mașină, piscină și fără rate la bănci. Oare viața înseamnă doar atât? De ce ne amăgim crezând că numai după ce vom avea partea materială asigurată vom putea evolua ca oameni?

Îmi amintesc de o vorbă din bătrâni pe care am auzit-o în satul bunicilor „Dacă ești prost când ești tânăr, de ce crezi că la bătrânețe vei fi altfel?” Smile

Călătorind prin Europa, am observat că țările bine dezvoltate din punct de vedere material au locuitori bine dezvoltați și la capitolul morală. Cu siguranță și edenul lor are mere stricate, doar că nu sunt așa de mulți cei care au sărit gardul. Și atunci poate fi o soluție pentru mulți români, dar din păcate cine e nemulțumit aici, va fi la fel în orice altă parte.

Omul face diferența, nu locul.

Îmi amintesc de un articol foarte bun cu titlul Române, dacă vrei să pleci, du-te!, dar nu o face pentru o viață mai bună material, ci pentru propria ta dezvoltare ca om. Interacționând cu alți oameni, cu alte culturi, cu alte țări te va ajuta să-ți lărgești orizonturile, să-ți schimbi mentalitatea și să aduci ceva proaspăt și benefic în țara asta la întoarcere.

Dar aceasta nu e o soluție pentru toată lumea, deoarece poți să te dezvolți ca om și fără a locui în străinătate. Acest lucru se datorează deschiderii și posibilității variate de interconectare ce există la ora actuală pe planetă. Din fericire, putem să ne conectăm ușor cu alți oameni aflați la mii și mii de km distanță, un filmuleț care conține un mesaj revelator ne poate scuti de acești kilometri și nu numai.

Prin urmare, dragi români, dacă simțiți nevoia să plecați, plecați! Dar plecați mai întâi într-o călătorie interioară, explorați-vă, aflați cine sunteți și reamintiți-vă de ce ați venit pe lumea asta, în țara asta.. 

Abia apoi vom putea contribui la schimbarea acestei lumi și implicit la schimbarea acestei țări. Conducătorii pe care îi avem nu fac decât să ne reflecte media nivelului nostru de evoluție, iar dacă ne deranjează acest lucru este pentru că ȘTIM cu toții că putem mai mult, că nu asta e calea.

Nu poți schimba o țară dacă nu-i cunoști harta. Și nu poți schimba nimic dacă nu-ți cunoști harta interioară.

Faceți acea călătorie interioară oriunde vă aflați, în țară, în avion sau în altă parte. Deși misiunea de a schimba lumea nu e pentru toți, fiecare poate contribui la asta străduindu-se mereu să fie mai bun decât ieri.

Indiferent de ce paradis descoperă în alte părți, oamenii puternici se întorc întotdeauna de unde au plecat, pentru a-i ajuta și pe ceilalți să crească. Și vă recomand să citiți parabola „Pescărușul Jonathan Livingstone” scrisă de Richard Bach cu al cărui citat voi încheia:

„Se întreba dacă există vreun pescăruș acolo pe Pământ, care încearcă să evadeze din limitele sale, să vadă sensul zborului, dincolo de folosirea acestuia ca pe un simplu mijloc pentru a ciuguli o firimitură dintr-o barcă de pescar. Și cu cât își exersa mai mult bunătatea, cu cât încerca mai mult să cunoască natura iubirii, cu atât mai mult dorea să se întoarcă pe Pământ.”

„Ultimul argument fu hotărâtor. Cu cât zbori mai sus cu atât vezi mai departe.”

Dacă vrei să pleci, pleacă, dar nu te întoarce același, și nu mă refer la bunurile cu care te întorci!

 

11 comentarii

Din categoria Lectii

11 răspunsuri la „Pleaca, dar nu te intoarce acelasi

 1. Multumesc Adela.
  Foarte adevarat si frumos spus:”sa vada sensul zborului”.
  Pas cu pas,treapta cu treapta urcam pe un munte si de sus totul pare minunat.De fiecare data privelistea e mai frumoasa decat ne asteptam.

 2. :))) pai sigur nu te mai intorci la fel … Nu ai cum. E frumos dar nu e usor deloc

 3. romanoli

  Sunteţi deosebit de profundă,( ceea ce presupune nu numai inteligenţă şi sensibilitate şi talent …… cum reuşiţi să rămâneţi atât de pură, într-o lume gri spre negru, mai mult spre negru , lume în care toţi ştiu cum ar trebui să fie ,dar se comportă altfel cotidian ? Lume ipocrită şi schizofrenică (apelativ pe care l-am întâlnit în mai multe cărţi ! ) ….

 4. romanoli

  Citind ce scrieţi, rămân uimit să constat ( şi cu câtă bucurie !) că avem viziuni asemănătoare asupra esenţei lumii în care trăim, asupra Omului …..Nu am mai întâlnit, nici măcar pe net, până acum un OM care să gândească ca DV. .E drept ,am citit cărţi ale căror autori i-am simţit nu numai ca mentori ,dar şi ca prieteni ….. Nu ştiu cum am ajuns la blogul DV., dar, sunt fericit că undeva, în România, există un OM ca Dv.

  • Va multumesc, am inceput sa scriu doar pentru a trezi ceva in multi alti romani care gandesc ca si mine sau cel putin asemanator. E timpul sa credem din nou in noi, in capacitatea noastra de a contribui la o lume mai buna, oricat de sumbru ar parea viitorul..

 5. romanoli

  Referitor la eseul „Când îţi alegi perechea …. potrivită” …… Sunt convins că de-alungul unei vieţi există o SINGURĂ pereche cu adevărat POTRIVITĂ ….. Totul e să fii trăit alături de EA cât mai mult timp …..

 6. romanoli

  Mă scuzaţi că vă „bombardez” cu mesaje ….. parcă nu-mi vine să cred că ,undeva, există o fată ca dv….. paradoxal, dacă aveţi mai puţini ani, sunteţi surprinzător de profundă ,de înţeleaptă …dacă mai mulţi, surprinzător de curată, de idealistă (în sensul înalt al cuvântului ,poate unii v-ar acuza că sunteţi visătoare, ruptă de realitate, eu aş spune,mai degrabă vizionară ..). Undeva, cândva, cineva se numea ADELA …..o fiinţă care ar fii profund nedrept să nu fie admirată, să nu-i fie recunoscute meritele…… normal şi drept ar fii să deveniţi cineva ,…. Mai scrie ! (de ce nu încerci să publici ?)

 7. romanoli

  Orgoliul, suficienţa, autoamăgirea, narcisismul ….. acestea sunt pericole morale, aproape, inevitabile …..Să- ţi înfrângi orgoliu de om foarte inteligent, foarte dotat, e foarte greu ….. Există o inflaţie, azi, de oameni încrezuţi (tot ce-am scris e preavalabil şi pt. mine !) . „Predicile” (chiar în sensul înalt al cuvântului ) nu au căutare decât pt. o minoritate lovită de necazuri …care ,mai degrabă, caută chipuri cioplite la care să se închine ……..De Oameni Morali (eu ,recunosc, nu sunt ) e nevoie ….. Restul, e vorbărie-ipocrizie ….. Cum spune Hamlet :”restul e Tăcere” ……

 8. romanoli

  Doar o idee-fir roşu mai rupe tăcerea (care demult caracteriza o minoritate, azi, o majoritate, cauză şi a iluziei că, fiind raţionali , cultivându- ne inteligenţa şi cunoştiinţele -la şcoala vieţii, doar nu credeai altceva ?- o să fie raiul pe pământ ,când în realitate ,cum au afirmat Freud şi Jung – azi „inactuali”, inconştientul joacă în viaţa cotidiană un rol cu mult mai mare, noi, practic folosindu-ne de viclenia raţiunii :să ne motivăm , justificăm, ulterior, raţional, faptele ,în realitate, pur instictuale ) :orgoliul ,sexul (senzaţiile), lăcomia ,iată ce ne dictează faptele de zi cu zi …”Fericiţi cei săraci cu duhul”, „Cei din urmă vor fii cei dintâi ” ,”Mai uşor va trece cămila prin urechile acului, decât bogatul în rai” sunt, azi, spuse la „mişto” …… Vorbe, vorbe, ….când vor vorbi Faptele ?

 9. Pingback: Lectii de viata, Pleaca, dar nu te intoarce acelasi | eVeste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s